'Militair werd doodgeslagen bij oefening'

De 20-jarige militair die dinsdag overleed aan de verwondingen die hij opliep tijdens een zelfverdedigingsoefening is mogelijk doodgeslagen. Hij zou zo veel klappen hebben gekregen dat die hem fataal zijn geworden. Dat zegt voorzitter van de militaire vakbond AFMP Wim van den Burg woensdag.

De Amsterdamse militair, die gelegerd was bij de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen, werd volgens het ministerie van Defensie anderhalf uur na de oefening onwel, waarna hij naar een ziekenhuis werd gebracht. Na een operatie werd hij in coma gehouden, maar zijn toestand verbeterde niet.

Een anonieme beller stelde Van den Burg dinsdagmiddag op de hoogte. "De militair zou zo veel klappen hebben opgelopen dat hij in het ziekenhuis lag." Volgens hem wilde defensie de zaak binnenskamers houden, maar kwam het toch naar buiten nadat Van den Burg navraag deed. De militair bleek inmiddels te zijn overleden.

Volgens Van den Burg is het een kwalijke zaak dat het ministerie de zaak in de doofpot probeerde te stoppen. "Zoiets moet juist openbaar gemaakt worden." Hij betwijfelt of er wel tijdig is ingegrepen en of er voldoende toezicht was. "In het verleden is al vaker gebleken dat militairen bont en blauw terugkwamen van deze oefening."

Voorzitter van Vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV Jean Debie kan niets zeggen over het overlijden van de militair. "Inhoudelijk weet ik er niets van. Het onderzoek is nu van groot belang", zegt hij in een reactie. Debie wil ook niets kwijt over de risico's van de oefening.

De arbeidsinspectie en de Koninklijke Marechaussee doen onderzoek naar het incident.


'Militair werd doodgeslagen bij oefening' (Foto: Novum)