Hoge Raad handhaaft veroordeling Maurice de Hond

Maurice de Hond heeft in oktober 2009 terecht een voorwaardelijke celstraf van twee maanden gekregen. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald, die daarmee tegen het advies van de advocaat-generaal in gaat. De Hond laat in een reactie weten naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

De opiniepeiler had 'klusjesman' Michaël de Jong meerdere keren beschuldigd van de moord op weduwe Jacqueline Wittenberg in 1999. Voor die moord heeft Ernest Louwes tien jaar cel uitgezeten.

De Hond is ervan overtuigd dat Louwes onterecht is veroordeeld en maakte er een halszaak van zijn onschuld aan te tonen. Hij richtte daarbij zijn pijlen op De Jong, die volgens hem daadwerkelijk achter de moord zat.

Het Openbaar Ministerie vond het gedrag van De Hond strafbaar en begon een strafzaak tegen hem. Daarin werd De Hond veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De Hond ging tegen de uitspraak in cassatie.

De advocaat-generaal adviseerde de Hoge Raad eerder dat een strafrechtelijke veroordeling een wel erg zwaar middel is. Het hof heeft volgens hem niet goed onderbouwd waarom dat noodzakelijk is. De Hoge Raad vindt echter dat het hof een goede afweging heeft gemaakt.

De Hond zegt 'eigenlijk' niet zo verbaasd te zijn dat de Hoge Raad niet zoals gebruikelijk het advies van de advocaat-generaal opvolgt. De rechters kunnen het volgens hem niet verteren dat hij kritiek had op degenen die Louwes hebben veroordeeld.

De opiniepeiler noemt het 'vanzelfsprekend' dat hij naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens stapt. Hij vreest dat het vijf tot zeven jaar duurt voordat dat hof tot een uitspraak komt.

De Jong spande eerder een smaadzaak tegen De Hond aan. In die zaak werd De Hond uiteindelijk veroordeeld tot het betalen van 35.000 euro schadevergoeding omdat hij De Jong en zijn partner had blootgesteld aan 'lichtvaardige verdachtmakingen'.