Schultz wil standaard bredere snelwegen

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil dat snelwegen binnen de Randstad standaard vier rijstroken krijgen. In de rest van het land moeten snelwegen drie rijstroken krijgen. Dat staat in de structuurvisie die zij dinsdag presenteerde.

Schultz wil dat treinreizigers per 2020 spoorboekloos kunnen reizen tussen de belangrijkste bestemmingen. Op de drukste trajecten gaan per uur zes intercity's en zes sprinters rijden. Om de betrouwbaarheid op het spoor te vergroten wordt de infrastructuur daar minder complex gemaakt.

Verder wil de minister dat lagere overheden meer te zeggen krijgen over de ruimtelijke ordening. Ze wil fors snoeien in het aantal regels van het rijk en de verantwoordelijkheden meer neerleggen bij gemeenten en provincies. De huidige 39 regelingen die het rijk hanteert moet worden teruggebracht naar dertien.

SP-Kamerlid Paulus Jansen laakte de terugtrekkende beweging van de minister. Hij vreest een 'Belgische chaos' van meubelboulevards en verlaten bedrijfsterreinen langs de snelweg als iedere gemeente een eigen beleid op ruimtelijke ordening kan voeren. Schultz riposteerde door Jansen er op te wijzen dat Nederland geen centraal geleide economie is. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent mist toekomstvisie bij de minister, zo zei zij dinsdag tijdens het vragenuurtje.


Schultz wil standaard bredere snelwegen (Foto: Novum)