'Samenleving te sentimenteel'

Theodore Dalrymple, Brits schrijver en oud-psychiater, veegt de vloer aan met de naar zijn mening overemotionele maatschappij. In zijn boek 'De sentimentele samenleving', dat sinds kort in het Nederlands vertaald is, zegt de schrijver dat sentimentaliteit de peetvader van onbeschoftheid en wreedheid is.

Dalrymple (pseudoniem van Anthony Daniels) stoort zich eraan dat emoties niet alleen moeten worden gevoeld, maar dat je ze ook moet zien; dat ze worden gevoeld en dat intieme dingen zomaar openbaar zijn en vaak misbruikt worden om iets aan de man te brengen. De Brit stoort zich bijvoorbeeld enorm aan Oprah Winfrey, die hij 'Amerika's televisiekoningin van de emotionele incontinentie' noemt.

Sentimentaliteit, stelt Dalrymple, kan onechte, goedkope, gemakzuchtige, oppervlakkige emoties in de hand werken, of overdreven heftige. Narcisme ligt volgens hem op de loer: kijk mij eens geraakt zijn. En bovendien kunnen heftige sentimenten onze waarnemingen vertekenen.

In de Volkskrant-recensie over het boek van Dalrymple wordt zangeres Anouk als voorbeeld gebruikt: "Een typisch recent Nederlands voorbeeld was Anouk die haar nieuwe cd promootte met leed waar ze zogenaamd niet over wilde praten. Een ex, rapper van beroep, had haar bedrogen met nannies, vriendinnen en nog een lange rij anderen. Als Anouk hulp had gezocht bij psychiater Dalrymple, had ze waarschijnlijk te horen gekregen dat ze er zelf bij was toen ze de man binnenhaalde. Maar misschien maakte de zangeres de ontrouw louter wereldkundig onder druk van de jongens die haar als product 'in de markt moeten zetten'. Het exploiteren van slachtofferschap is voor de John de Mol- en de Joop van den Ende-achtigen van deze wereld zo aantrekkelijk omdat het grote groepen kennelijk snel en gemakkelijk een lekker gevoel geeft."


'Anouk had bij Dalrymple waarschijnlijk te horen gekregen dat ze er zelf bij was toen ze de man binnenhaalde' (Foto: Novum)