Frankrijk staakt berging Airbus

Na zes weken is een einde gemaakt aan de berging van een toestel van Air France dat in 2009 tijdens een vlucht van Brazilië naar Frankrijk in de Atlantische Oceaan stortte. Onderminister van vervoer Nathalie Nosciusko-Morizet sprak woensdag met lof over de vondst van de zwarte dozen en de lichamen van 127 slachtoffers.

Onderzoeksbureau BEA liet dinsdag weten dat het onderzoeksschip zijn werkzaamheden op 3 juni heeft beëindigd.

De Airbus A330-200 stortte in 3,5 minuut naar beneden en kwam uiteindelijk op ongeveer vijftienhonderd kilometer van het Braziliaanse vasteland in de Atlantische Oceaan terecht. Gedurende de duikvlucht functioneerden de motoren van het toestel wel en reageerden ze ook op commando's van de piloten.

Bij de crash hebben mogelijk verkeerde meetwaarden van de snelheidsmeters, de 'pitotbuizen', een rol gespeeld. Volgens BEA weken de meetwaarden ongeveer een minuut lang af op het moment dat het vliegtuig te maken kreeg met hevige turbulentie. Vermoedelijk zijn de pitotbuizen verstopt geraakt door ijskristallen. De problemen met de pitotbuizen zijn echter niet de enige oorzaak van de crash.

Alle 228 inzittenden van het vliegtuig kwamen om het leven.