Harde muziek uit gsm is territoriumdrift

Een Britse wetenschapper beweert dat de irritante harde muziek die sommige jongeren uit hun telefoons laten schallen een vorm van territoriumdrift is.

Volgens fysioloog Harry Witchel van de Brighton and Sussex Medical School spelen jongeren de muziek hardop af op hun telefoon om anderen onbewust op afstand te houden. Witchel vergelijkt het met insecten en vogels die veel lawaai en geluid maken om hun territorium af te bakenen.

De inferieure kwaliteit van de harde muziek doet er niet toe: "Veel mensen vragen zich af waarom je muziek zou afspelen met zulke slechte speakers in openbare gelegenheden", verklaart Witchel. "Maar het blikken geluid is een expressie van de territoriumdrift van de jongeren."

"Ze creëren een vertrouwde omgeving om hen heen waarmee ze zeggen: dit is wie we zijn en waar wij thuishoren. De kans dat iemand anders naast ze gaat zitten, is daardoor erg klein. Veel mensen die in de buurt zitten, zullen zelfs opstaan en ergens anders plaatsnemen", aldus Witchel.

Volgens Witchel beïnvloedt muziek in grote mate of mensen zich thuisvoelen in een bepaalde omgeving.

"Muziek bepaalt in zekere zin aan wie een ruimte toebehoort", aldus de wetenschapper. "In sommige gebieden zoals metrostations wordt bijvoorbeeld klassieke muziek gedraaid om zwervers te verdrijven. Dat werkt omdat deze mensen zich niet thuis voelen bij deze muziek.”

Voor welke muziek medestanders hardop moeten afspelen, om de overlast veroorzakende jongeren te verdrijven, heeft Witchel nog geen theorie.