Eigen Huis zet beelden inbrekers online

De Vereniging Eigen Huis gaat beelden van inbrekers op internet zetten. Iedereen mag beelden insturen, zolang er maar een kopie van een aangifte die naar de beelden verwijst bij zit, meldt de vereniging van huiseigenaren maandag.

De beelden komen op een site te staan die tips geeft voor het voorkomen van een inbraak. "Door nieuwe apparatuur worden steeds vaker beelden van inbrekers gemaakt", zegt een woordvoerder. "Vaak blijven de beelden hangen bij politie en justitie, die maken wij nu openbaar."

De organisatie heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het College Bescherming Persoonsgegevens al over de plannen geïnformeerd. De maatregel is volgens de vereniging nodig omdat het aantal inbraken stijgt.

Het AD concludeert maandag juist uit de eigen misdaadmeter dat het aantal inbraken sinds 2001 is afgenomen doordat de veelplegende junk uitsterft. "Het aantal inbraken is inderdaad lager dan in 2001, maar sinds een paar jaar stijgt het aantal weer", legt de woordvoerder uit. Vorig jaar steeg het aantal woninginbraken met 8 procent tot 80.000.