'Monster' Mladic krijgt eerste uitstel

De zaak tegen Ratko Mladic, de van oorlogsmisdaden verdachte voormalige leider van het Bosnische-Servische leger, heeft direct bij aanvang vertraging opgelopen. De slager van Bosnië, zoals Mladic wordt genoemd sinds de bloedige oorlog in Bosnië-Herzegovina in de eerste helft van de jaren '90, hoeft pas over een maand te verklaren of hij zichzelf schuldig of onschuldig acht.

Dat bepaalde voorzittend rechter Alphons Orie van het Joegoslavië-Tribunaal vrijdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in zaak IT-09-92-1. Op maandag 4 juli heeft de volgende zitting plaats in het proces tegen Mladic. Het is nog volstrekt onduidelijk wanneer de rechters kunnen beginnen aan de inhoudelijke behandeling van de zaak.

De nabestaanden van de genocide in Srebrenica, waarvoor Mladic onder meer is aangeklaagd, verwachten een zeer langdurig proces. Axel Hagedorn, de Nederlandse advocaat van de 6000 vrouwen die bekendstaan als de Moeders van Srebrenica, zei na afloop van de eerste zitting dat zijn cliënten ervan uitgaan dat Mladic er alles aan zal doen om de procedures zo veel mogelijk te vertragen. Daarbij zal hij onder meer gebruikmaken van zijn vermeende zwakke gezondheid, zo voorzien de nabestaanden en hun raadsman.

Tijdens de zitting zei Mladic inderdaad dat hij een 'ernstig zieke man' is. Zijn advocaat stelde eerder al dat Mladic leidt aan lymfklierkanker. De verdachte zou in 2009 chemokuren hebben ondergaan. Mladic stelde zeker twee maanden nodig te hebben om een advocatenteam samen te stellen, de aanklacht te bestuderen en zich voor te bereiden op zijn proces.

De vorige week in Servië gearresteerde Mladic droeg bij binnenkomst in de rechtszaal een grijs pak, een stropdas en een honkbalpet. Die zette hij af toen de rechters hun opwachting maakten. Bewakers moesten Mladic wel helpen bij het opstaan voor Orie en diens collega's. Na zijn eigen entree in de rechtszaal salueerde Mladic op resolute wijze.

In de daarop volgende anderhalf uur keek Mladic meerdere keren met een zelfverzekerde en soms spottende blik richting de publieke tribune, die was gevuld met nabestaanden, juristen, verslaggevers en enkele aanhangers van de 69-jarige oud-militair. Tijdens een korte onderbreking ontstond een korte maar felle woordenwisseling tussen enkele nabestaanden van slachtoffers uit de Bosnië-oorlog en Mladic-supporters. Die werd uiteindelijk gesust door bewakers.

Mladic ging uitvoerig in op een aantal vragen van Orie. "Ik verdedigde mijn volk en mijn land", aldus Mladic. De elf beschuldigingen aan zijn adres deed hij af als walgelijk en monsterachtig.

De nabestaanden op de publieke tribune bekeken het optreden van Mladic met stijgende verbazing en woede. Enkele vrouwen, van wie de echtgenoten en de zonen werden vermoord tijdens de genocide in Srebrenica in juli 1995, schreeuwden tegen het eind van de zitting beledigingen richting de glazen wand, waarachter Mladic zat te grijnzen. De oud-militair is volgens de vrouwen een slager en een monster.

'Monster' Mladic krijgt eerste uitstel
'Monster' Mladic krijgt eerste uitstel (Foto: ANP)