Hernieuwde aanklacht tegen brein 9/11

Militaire aanklagers hebben hernieuwde aanklachten wegens terrorisme en moord ingediend tegen het brein achter de aanslagen van 11 september 2001, Khalid Sheikh Mohammed. Ook tegen vier andere verdachten van de aanslagen zijn hernieuwde aanklachten ingediend.

Tegen de vijf waren al in februari 2008 aanklachten ingediend. Deze waren echter in 2009 vervallen omdat president Barack Obama Guantanamo Bay wilde sluiten en de verdachten door een civiele rechter wilde laten berechten. Het Congres lag echter dwars. Obama boog uiteindelijk voor de druk, waarna alsnog werd besloten dat de verdachten door een militaire rechtbank op Guantanamo Bay moeten worden berecht.

De vijf mannen worden aangeklaagd voor samenzwering, moord in strijd met de oorlogswet, het aanvallen van burgers, het aanvallen van civiele objecten, het opzettelijk veroorzaken van lichamelijk letsel, het vernietigen van eigendommen in strijd met de oorlogswet, het kapen van vliegtuigen en terrorisme. De aanklachten zijn gelijk aan de aanklachten die in februari 2008 werden ingediend. De hoofdaanklager van het tribunaal, John Murphy, adviseert de vijf gezamenlijk te berechten.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights First betreurt het dat de mannen niet voor een civiele rechter worden berecht. Federale rechtbanken 'hebben sinds 11 september met succes meer dan vierhonderd personen veroordeeld voor terreurgerelateerde misdaden, hebben meer wetten om mogelijke terroristen onschadelijk te maken en hebben meer dan tweehonderd jaar aan precedenten om op terug te vallen', aldus de organisatie.