NAVO verontschuldigt zich voor burgerdoden

NAVO-generaals David Petraeus en David Rodriguez hebben zich maandag verontschuldigd voor een luchtaanval in het zuidwesten van Afghanistan waarbij burgers om het leven zijn gekomen. Volgens de twee generaals is de topprioriteit van de NAVO te voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen.

De luchtaanval in het district Nawzad, in de provincie Helmand, vond plaats nadat een NAVO-patrouille was aangevallen door opstandelingen. Een marinier werd door de opstandelingen gedood. Vijf opstandelingen trokken zich hierna terug in een groep gebouwen en bleven de militairen aanvallen. Daarop werd een luchtaanval uitgevoerd op de panden. Later bleek echter dat er ook burgers verbleven.

De luchtaanval kostte volgens de NAVO negen burgers het leven. Afghaanse regeringsmedewerkers meldden echter dat er veertien doden zijn, onder wie zeker tien kinderen en twee vrouwen.

De Afghaanse president Hamid Karzai veroordeelde de luchtaanval en waarschuwde de coalitie dat dergelijke fouten niet meer mogen worden gemaakt. "Amerikaanse en NAVO-troepen is herhaaldelijk verteld dat ongecoördineerde aanvallen slechts leiden tot de dood van onschuldige burgers en dat dergelijke operaties inhumaan zijn. Het lijkt erop dat deze les nog niet geleerd is", aldus Karzai in een verklaring.


NAVO verontschuldigt zich voor burgerdoden (Foto: Novum)