'Jonge' bruid steeds ouder

Vrouwen zijn steeds ouder voordat ze voor het eerst in het huwelijk treden. Vorig jaar was een op de tien vrouwen die voor het eerst trouwden boven de 40. Het gaat dan om ongeveer zesduizend vrouwen. In 1980 was slechts een op de honderd vrouwen boven de 40. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar werden 73.000 huwelijken gesloten, net zoveel als in het jaar daarvoor. Een vijfde van de bruiden trouwde voor de tweede keer.

Waren vrouwen dertig jaar geleden nog gemiddeld 23 toen ze voor het eerst trouwden, nu is dat 30 jaar. Paren zijn sinds die tijd vaker eerst ongehuwd gaan samenwonen. Dat was tussen 2000 en 2008 bij vier op de vijf stellen het geval. Islamitische paren wonen in minder dan een op de vijf gevallen samen voordat ze trouwen.

Ruim de helft van de vrouwen is niet getrouwd als ze moeder worden. Dat aandeel neemt al jaren toe. Paren die geen religie aanhangen, hebben in meer dan 20 procent van de gevallen al kinderen wanneer ze in het huwelijksbootje stappen. Onder rooms-katholieken is dat 15 procent. Protestanten duiken daar 1 procent onder, moslims zitten op ongeveer 3 procent.


'Trouw niet voor je 40 bent...'