OM op herhaling in zaak-Wilders

Het Openbaar Ministerie (OM) zet woensdag zijn visie uiteen op de strafzaak tegen PVV-voorman Geert Wilders. Dat deed het OM vorig jaar oktober ook al, maar daarna werden na een geslaagde wraking door Wilders' advocaat Bram Moszkowicz andere rechters op de zaak gezet en moest die opnieuw worden behandeld.

Vorig jaar kwamen de officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman tot de conclusie dat Wilders moet worden vrijgesproken. Geen van de uitlatingen van Wilders die in het kader van de strafzaak aan de orde zijn geweest, is strafbaar, oordeelden zij. De verwachting is dat hun standpunt ongewijzigd zal zijn. Wilders wordt verdacht van onder meer het aanzetten tot haat en groepsbelediging.

In 2008 seponeerde justitie de zaak, omdat Wilders zijn uitspraken heeft gedaan in de politieke arena. Een aantal personen en organisaties die aangifte tegen de PVV-leider had gedaan, stapte vervolgens naar het gerechtshof om alsnog vervolging af te dwingen. Het hof gaf na die beklagprocedure het OM opdracht tot vervolging over te gaan.

OM op herhaling in zaak-Wilders
OM op herhaling in zaak-Wilders (Foto: ANP)