Zeer giftige blauwalg bij Almeerderstrand

In het water bij het Almeerderstrand zit een zeer giftige vorm van blauwalg. Dat meldt de provincie Flevoland dinsdag na onderzoek, dat werd ingesteld omdat drie honden een zwempartij in het water bij Muiden en Almere niet overleefden. Het ingestelde zwemverbod is verlengd en uitgebreid.

Waardoor de zeer giftige vorm van blauwalg is ontstaan, is nog onbekend. Ook is nog onduidelijk over welke oppervlakte het zich heeft verspreid. De komende dagen wordt hier verder onderzoek naar verricht, op basis waarvan mogelijk verdere maatregelen worden getroffen.

Flevoland heeft het zwemverbod voor het Almeerderstrand verlengd en uitgebreid naar het Zilverstrand. Het Catamaranstrand aan de andere kant van het Almeerderstrand was al afgesloten. Voor het strand bij Muiderberg in de provincie Noord-Holland was eerder al een gebiedsverbod afgekondigd. Ook dat is vanwege de blauwalg verlengd, en uitgebreid naar speelpark Oud Valkeveen en het Naarderbos.

Het Almeerderstrand ligt aan het IJmeer, het Zilverstrand aan het Gooimeer. Beide meren zijn met elkaar verbonden; het water stroomt onder de A6 door.

Het gaat volgens de provincies om een algensoort die schadelijk is voor mensen. Hoe schadelijk het is, is afhankelijk van de hoeveelheid die mensen binnenkrijgen en hoe zwaar ze zijn.