Tweede Kamer bezorgd over droogte

De Tweede Kamer praat binnenkort over de problemen die ontstaan door de aanhoudende droogte. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) moet dan duidelijk maken welke maatregelen hij heeft genomen om de problemen door droogte het hoofd te bieden en wat hij hier nog aan gaat doen.

Nederland stevent af op een droogterecord. Het landelijke neerslagtekort is opgelopen tot 120 millimeter. Dat is hoger dan in dezelfde periode in het recordjaar 1976, toen het tekort uiteindelijk opliep tot 360 millimeter, meldde het KNMI dinsdag.

Door de droogte worden de dijken minder stabiel en zakt het waterpeil in de grote rivieren. Hiervoor worden in sommige gebieden dijken extra geïnspecteerd en natgehouden. Ook zijn maatregelen getroffen om verzilting van de rivieren tegen te gaan.

Daarnaast is er gevaar voor natuurbranden, al lijkt dit inmiddels grotendeels geweken.Na vele weken code rood, de hoogste alarmfase, dreigt nu in de meeste natuurgebieden nauwelijks meer gevaar. Alleen in Noord-Limburg geldt nog code geel voor 'verhoogd gevaar'.

Later deze week worden nieuwe buien verwacht, maar volgens het KNMI brengen ook die geen verlichting.