Waxinelichtwerper langer vast

De 30-jarige man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, mag langer worden vastgehouden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag besloten.

Erwin L. is naar het Pieter Baan Centrum (PBC) geweest, waar hij nader psychisch is onderzocht. Het rapport van het PBC is echter nog niet gereed, zo bleek maandag tijdens een zogenoemde pro-formazitting.

L. wordt verdacht van poging tot zware mishandeling van de lakeien die naast de Gouden Koets liepen, vernieling van de koets en belediging van de koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Daarnaast is de 30-jarige inwoner van Lichtenvoorde bedreiging van twee mensen ten laste gelegd. Deze bedreigingen staan los van de incidenten op afgelopen Prinsjesdag.

Het OM eiste begin dit jaar een jaar gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis tegen L. Volgens het OM is de man volledig ontoerekeningsvatbaar. Dat concludeerden een psycholoog en een psychiater die hem eerder onderzochten.

De rechtbank in Den Haag oordeelde daarop echter in een tussenvonnis dat L. nader psychisch moest worden onderzocht en stuurde hem ter observatie naar het PBC. De rechter vond het onderzoek van de psycholoog en psychiater onvolledig.