Wilders positief over verkiezing Eerste Kamer

PVV-leider Geert Wilders is ingenomen met de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen. "Geen meerderheid, maar met SGP voldoende basis voor meerderheden", twittert hij. "Lakmoesproef blijft realisatie punten uit gedoogakkoord."

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) stelt dat de uitslag het kabinet 'alle kans' geeft door te gaan met maatregelen voor een 'welvarend' Nederland. De bewindsman stelt dat CDA'ers 'verantwoordelijk' hebben gestemd voor de Eerste Kamer.

VVD, CDA en gedoogpartij hebben samen de komende vier jaar 37 senatoren, 1 te weinig voor een meerderheid. Maar met hulp van de SGP kunnen gevoelige voorstellen toch worden aangenomen.

Loek Hermans, lijsttrekker van de VVD in de Eerste Kamer, reageerde licht teleurgesteld. Hij verwacht wel dat de coalitie het gedoogakkoord grotendeels kan blijven uitvoeren, zei hij tegen de NOS. Hij zei behalve naar de SGP ook naar steun van andere partijen te blijven zoeken.

SGP-senator Gerrit Holdijk liet tegenover de NOS weten dat zijn partij de regering niet vanzelfsprekend steunt. "Ik ben gewend voorstellen op de inhoud te beoordelen."

"Rutte zal zijn oneerlijke plannen moeten aanpassen", laat de PvdA in een reactie weten. Het kabinet zal het elke keer wet voor wet moeten bevechten, aldus partijleider Job Cohen, die 16 PvdA-senatoren mag verwelkomen. "Het kabinet zal echt afhankelijk zijn van de SGP en PVV en wordt nu dus als het ware gegijzeld door deze partijen. Bij het CDA hadden ze al buikpijn over de samenwerking met de PVV en ik kan me voorstellen dat liberalen het met de SGP niet allemaal fijn vinden."

Alexander Pechtold van D66 is ontevreden. De partij loopt volgens hem een zetel mis doordat in Noord-Holland een ongeldige stem werd uitgebracht. Een Statenlid van D66 vulde het stemformulier in met een blauwe pen in plaats van met een rood potlood. "Komt u maar beste volgers, een fles rode wijn voor de beste grap over ongeldige D66-stem", twitterde hij, terwijl hij de vijf D66-senatoren feliciteerde.

De Partij voor de Dieren is tevreden met het behoud van één senator. "Onze Statenleden hebben scherp aan de wind gezeild, maar het bootje is gelukkig weer veilig in de haven", liet partijleider Marianne Thieme weten. Volgens haar is de coalitie nu in een 'uiterst wankele positie' beland.

Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, spreekt van een 'teleurstellende' uitslag. Zijn partij gaat van vier naar twee senatoren. "De SGP heeft ervoor gekozen de omgang met VVD en PVV te prefereren. Dat recht hebben ze, maar het betekent wel een breuk met de omgang die wij in de Eerste Kamer al decennialang hebben." CU-senator Roel Kuiper meldt dat beide senatoren van de partij de komende jaren de politieke boodschap van de ChristenUnie met 'een open houding' richting het kabinet gaan vertolken.

50PLUS-voorzitter en oud-PvdA'er Jan Nagel keert na 28 jaar terug in de senaat. "Het was een spannende dag, maar het resultaat is wat we gehoopt en berekend hadden." Hij laat weten ook blij te zijn met de komst van 50PLUS-vicevoorzitter Kees de Lange, die namens de Onafhankelijk Senaatsfractie in de Eerste Kamer komt. De uitslag geeft de kleine partijen een belangrijke invloed nu het kabinet in de Eerste Kamer niet over de nodige 38 zetels kan beschikken, denkt Nagel.

GroenLinks vindt het 'zonde dat er minder kansen ontstaan om verstandig beleid te maken dat Nederland echt vooruit helpt'. Fractievoorzitter in de Tweede Kamer Jolande Sap spreekt wel van een mooi resultaat voor haar partij. Met een zetel winst krijgt GroenLinks vijf Eerste Kamerleden. "Het is verontrustend dat het kabinet straks een conservatieve koers gaat varen en dat fundamentele mensenrechten ter discussie staan als er wordt samengewerkt met de SGP."

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Tof Thissen is zijn veel voorgestelde maatregelen in het regeer- en gedoogakkoord in strijd met de Grondwet en internationale verdagen. "De rol van de Eerste Kamer is daarom belangrijker dan ooit."