Britse premier vindt privacywet achterhaald

De Britse premier David Cameron heeft maandag kritiek geuit op de privacywet in het Verenigd Koninkrijk. Bekende mensen gebruiken deze om hun privéleven te beschermen. Zij kunnen de rechter vragen een spreekverbod op te leggen aan de media.

De kritiek kwam na een weekend waarin verschillende websites en vele twitteraars speculeerden over de vermeende affaire van topvoetballer Ryan Giggs. Eerder werd bekend dat 'een bekende Engelse voetballer' een spreekverbod, of 'super injunction', had geregeld om berichtgeving over zijn buitenechtelijke affaire te voorkomen.

David Cameron vindt dat de opkomst van sociale media de wet onhoudbaar maakt. "De wet en de praktijk moeten inhaken op de manier waarop mensen tegenwoordig media consumeren", zei hij maandagochtend in het ITV1-programma Daybreak.

In een verklaring van Giggs' advcaten aan persbureau Reuters staat dat de Britse voetballer nu op zoek is naar de contactgegevens van de twitteraars die over zijn privéleven speculeerden. Giggs vindt dat de uitspraak van de rechter ook van toepassing is op Twitter en wil de twitteraars aanklagen.

Inmiddels hebben enkele Schotse en Spaanstalige media Ryan Giggs bij naam genoemd. De rechtbank in Londen heeft maandag juist besloten dat het spreekverbod voor de Britse media in stand blijft.