Joran van der Sloot wil naar VS

Joran van der Sloot wil het op een akkoordje gooien. In ruil voor het bekennen van doodslag in Peru, wil hij uitlevering aan de VS. Dat zegt zijn advocaat Máximo Altez op de Peruaanse televisie. Omdat hij in de Amerikaanse staat Alabama verdacht wordt van afpersing kan hij daar in de cel terechtkomen.

Van der Sloot kan voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores in een hotelkamer in Lima tot 30 jaar cel krijgen. Dit is volgende week maandag precies een jaar geleden. Zijn advocaat meent echter dat hij handelde uit 'een heftige emotie', de straf daarvoor is maximaal vijf jaar. "Hij is slachtoffer van de omstandigheden", zegt Altez in América Noticias.

Van der Sloot wordt er in de VS van beschuldigd de familie van Natalee Holloway te hebben afgeperst. De Amerikaanse tiener verdween in 2005 op Aruba. Van der Sloot, hoofdverdachte rond haar verdwijning, zou in ruil voor geld de vindplaats van het lichaam aan de familie Holloway laten weten.

Van der Sloot zit nu vast in de zwaarbewaakte Miguel Castro Castro gevangenis in de Peruaanse hoofdstad Lima. Na de dood van Flores vluchtte hij nog naar buurland Chili waar hij werd gearresteerd. Advocaat Aldo Cotrina, die ook Van der Sloot's belangen behartigt, meent dat er 'rechten zijn geschonden' bij zijn aanhouding in Chili. Normaal gesproken neemt een uitleveringsproces volgens de advocaat zo'n zes maanden in beslag, maar Van der Sloot werd vrijwel direct naar Peru overgebracht.

Verwacht wordt dat het proces tegen Van der Sloot binnen enkele maanden van start gaat. Door een verdrag tussen Peru en Nederland, dat binnenkort wordt bekrachtigd, is het ook mogelijk dat Van der Sloot een deel van zijn straf in Nederland kan uitzitten.