'Ook stage voor illegale jongeren'

Jongeren die zonder verblijfsvergunning in Nederland wonen, hebben niet alleen recht op onderwijs maar moeten ook stage kunnen lopen. Dat stellen werkgevers en vakbond FNV Jong in een brief aan de Tweede Kamer. Zij doen een dringend beroep op de Kamer om deze kwestie aan de orde te stellen.

Honderden illegale jongeren kunnen nu hun opleiding niet afronden omdat zij geen stage mogen lopen. "Illegale jongeren zijn wel verplicht om naar school te gaan, maar worden verboden stage te lopen. Dat is toch wrang en absurd?", vindt FNV Jong-voorzitter Dennis Wiersma. "Die jongeren hopen op een glansrijke carrière, maar komen niet verder dan de schooldeur."

Het kabinet vindt het nu onnodig dat jongeren zonder verblijfsvergunning stage lopen en zo hun opleiding afronden omdat zij toch niet in Nederland mogen werken. "Eén regeltje is nodig om honderden illegale leerlingen van hun stageprobleem te helpen", zegt Wiersma. "Dit kost het kabinet geen enkele euro, maar geeft de jongeren die het treft wel een toekomstperspectief, hier of in het moederland. Ook zij verdienen een diploma op zak."