Amsterdamse diplomafraudeur in de kraag gevat

Met de aanhouding van een 23-jarige Amsterdammer heeft de politie een einde gemaakt aan grootschalige fraude met diploma's. De man wordt ervan verdacht tientallen diploma's te hebben geleverd voor uiteenlopende opleidingen, meldt de politie maandag.

De fraude kwam halverwege vorig jaar aan het licht toen een vrouw uit Den Haag zich bij de gemeente meldde. Ze wilde een kinderdagverblijf beginnen en moest daarvoor haar diploma van sociaal pedagogisch medewerker overleggen. Toen de gemeente het diploma controleerde bij de onderwijsinstelling, bleek dat de vrouw daar nooit een diploma had gehaald.

Het onderzoek van de politie Haaglanden leidde vervolgens naar de Amsterdammer. Hij bleek wekelijks meerdere diploma's te leveren en kreeg daar honderden euro's per stuk voor. De fraudeur werd vorige week aangehouden. In zijn woning lagen tientallen conceptdiploma's. Ook vond de politie materiaal om diploma's mee te vervalsen. De man is vrijdag voorgeleid en zijn hechtenis is met veertien dagen verlengd.

De man leverde onder meer mbo- en hbo-diploma's voor opleidingen als apothekersassistent, verpleegkundige en leraar. De afgelopen maanden heeft de Amsterdammer volgens de politie met ongeveer 150 (potentiële) afnemers contact gehad. Zij worden als verdachte beschouwd en worden de komende tijd gehoord. Ook gaat de politie hun werkgevers inlichten over de oplichting.