Reeuwijk blijft duurste plaats

De hoogste lokale lasten worden nog steeds betaald door inwoners van Reeuwijk. Een gezin in een huurhuis met twee kinderen en een auto betaalt in de Zuid-Hollandse plaats 1170 euro aan onder meer rioolheffing, provinciale opcenten en waterschapsheffingen. Vorig jaar was dat 1138 euro. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De goedkoopste gemeente is dit jaar Bernheze.

Reeuwijk stond vorig jaar ook eerste in de lijst van gemeenten met de hoogste lokale lasten, toen nog als zelfstandige gemeente. Reeuwijk fuseerde op 1 januari met Bodegraven. Ook voor alleenstaanden in Reeuwijk blijkt de nieuwe fusiegemeente Bodegraven-Reeuwijk het duurst. Zij betalen dit jaar 930 euro. Vorig jaar was dat nog 911 euro.

In het goedkope Bernheze betaalt eenzelfde fictief gezin met huurhuis, kinderen en een auto slechts 535 euro aan lokale belastingen. Een alleenstaande betaalt in de Noord-Brabantse gemeente 318 euro. Vorig jaar was Nijkerk nog het goedkoopst met 290 euro voor alleenstaanden en 459 euro voor een gezin.

Onderzoeksinstituut Coelo becijferde in maart nog dat huishoudens dit jaar gemiddeld 1,6 procent meer aan lokale lasten kwijt zijn. De lasten stijgen voor het eerst minder hard dan de inflatie, die 2 procent bedraagt. Volgens het Coelo was Blaricum overigens de duurste gemeente.

Het CBS gebruikt onder meer cijfers van het Coelo. Dat het toch een andere gemeente aanwijst als duurste plaats om te wonen, komt doordat het CBS ook de waterschapslasten en provinciale belastingen meetelt.