Steeds minder meerlingen geboren

Het aantal geboortes van meerlingen in Nederland neemt af. Dat komt met name doordat er sinds 2003 bij reageerbuisbevruchtingen nog slechts één bevrucht eitje wordt teruggeplaatst in de vrouw. Daarvoor werden vaak meerdere eitjes gebruikt om de kansen op een succesvolle zwangerschap te vergroten.

In 2009 werden in Nederland ongeveer 3200 meerlingen geboren, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In verreweg de meeste gevallen ging het om tweelingen. Het aantal geboortes waarbij drie of meer kinderen werden geboren was slechts 44.

In 2002 werd een recordaantal van 3700 tweelingen geboren. Het aantal geboortes van drie- en nog-meerlingen bereikte al in 1991 zijn piek. Dat waren er toen 124.

Sinds midden jaren zeventig werden er een tijd lang steeds meer meerlingen geboren. Dat kwam vooral door in-vitrofertilisatie (ivf). Daarbij werden in de beginperiode vier of vijf bevruchte eitjes teruggeplaatst. Dat werden er geleidelijk steeds minder tot maximaal twee. De afgelopen jaren wordt nog maar één eicel teruggeplaatst.