Rouvoet neemt afscheid van Tweede Kamer

ChristenUnie-fractievoorzitter André Rouvoet heeft dinsdag afscheid genomen als lid van de Tweede Kamer. Hij was exact vijfduizend dagen Kamerlid. "Een functie die ik altijd een eer en een voorrecht heb gevonden", zo zei hij in zijn afscheidsbrief.

De 49-jarige Rouvoet kondigde eind vorige maand aan dat hij de politiek ging verlaten. Hij zei het heilige vuur niet meer te voelen. Ook wil hij meer tijd doorbrengen met zijn vrouw en zijn vijf kinderen. Rouvoet was zeventien jaar actief in de Haagse politiek, eerst als Kamerlid voor de RPF en daarna voor fusiepartij ChristenUnie. In 2007 werd hij minister voor Jeugd en Gezin en vicepremier in het vierde kabinet-Balkenende. Nadat het kabinet was gevallen, werd hij ook demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De afgelopen tijd zat Rouvoet weer in de Tweede Kamer, een plek die hij dinsdag roemde als 'ontmoetingsplaats voor politieke meningen'. De beste herinneringen zei hij te hebben aan de debatten die op het scherpst van de snede werden gevoerd. "Het hart van de democratie is het besef dat dat meerderheidsbesluit wordt genomen op basis van debat. En waarbij rekening wordt gehouden met minderheden."

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet omschreef Rouvoet als een authentiek politicus en een 'man van het debat'. "Maar u was geen politiek dier", voegde ze daaraan toe. "Voor u was politiek allerminst een spel, het ging u om het uitdragen van uw diepgewortelde politieke, christelijke en maatschappelijke overtuigingen."

De afgelopen tijd was binnen de ChristenUnie discussie ontstaan over de koers van de partij over zijn leiding. Rouvoet wordt als fractievoorzitter opgevolgd door Arie Slob. Die was ook al fractievoorzitter ten tijde van Rouvoets ministerschap.


Rouvoet neemt afscheid van Tweede Kamer (Foto: Novum)