Antikernenergieballonnen voor Tweede Kamer

Milieuorganisaties en politieke partijen protesteren dinsdagmiddag bij het Binnenhof tegen kernenergie. Vrijwilligers plaatsen 850 antikernenergieballonnen voor de ramen van een zaal van de Tweede Kamer, waar dan wordt overlegd over kernenergie.

De gele ballonnenzee symboliseert de 85.000 handtekeningen tegen kernenergie die de afgelopen weken zijn opgehaald. De petitie kan nog worden ondertekend op schoongenoegvankernenergie.nl. Vorige maand demonstreerden tienduizend mensen op de Dam in Amsterdam tegen kernenergie.

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) wil een vergunning afgeven voor in ieder geval één nieuwe kerncentrale in Borssele. De coalitie van negentien milieuorganisaties en politieke partijen vindt dit 'verbijsterend', omdat er 'meer dan voldoende' mogelijkheden zijn zonder kern- of kolencentrales.

Japan en Duitsland bouwen voorlopig geen nieuwe kerncentrales meer. De Nederlandse bevolking is in meerderheid tegen een nieuwe centrale.

De coalitie Schoon Genoeg van Kernenergie bestaat uit Borssele2Nee, Dwars, Greenpeace, GroenLinks, Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren, Jongeren Milieu Actief, Milieudefensie, Laka, Natuur & Milieu, de Natuur & Milieufederaties, Nederland2050n, PINK!, ROOD, SP, Urgenda, WECF, WISE en XminY.

Het overleg over kernenergie vindt van 17.30 tot 18.30 uur plaats in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. De ballonnen zijn op het Plein te zien.