Italië in de ban van aardbeving in Rome

De Italiaanse regering doet er alles aan om een legende over een verwoestende aardbeving in Rome te ontzenuwen. Volgens de overlevering zal de Eeuwige Stad woensdag getroffen worden door een aardbeving die de stad in puin zal leggen. Seismologen zeiden echter dat aardbevingen niet te voorspellen zijn.

Ondanks de bezwerende woorden van de regering en seismologen kiezen sommige Romeinen het zekere voor het onzekere. Ze hebben de stad verruild voor het platteland. "Er kan niet gesproken worden van een exodus, maar er zijn gevallen bekend van hele families die hebben besloten de stad te verlaten en naar het platteland te vertrekken", aldus belangenorganisatie voor het platteland Coldiretti.

Woensdagochtend werden er in Rome 22 aardbevingen gemeten. Dit is echter heel normaal voor Italië, waar veel seismische activiteit plaatsvindt, aldus de seismologen. Ook de Italiaanse burgerbescherming benadrukt dat bevingen niet voorspeld kunnen worden en heeft op haar website een informatiepakket beschikbaar gesteld. Tevens zijn er speciale telefoonnummers geopend voor mensen met vragen.

De onrust over de beving komt voort uit een voorspelling van seismoloog Raffaele Bendandi, die naar verluidt zou hebben gezegd dat Rome op 11 mei 2011 zou worden getroffen door een aardbeving. Bendandi, een autodidact, overleed in 1979. Volgens beheerders van het archief van Bendandi heeft de seismoloog de voorspelling echter nooit gedaan. Een van de beheerders, Paolo Lagorio, benadrukt dat er in het archief van Bendandi geen bewijs is voor de voorspelling. Hij beschuldigt bepaalde 'krachten' ervan 'mensen bang te willen maken'.

De regering heeft de media ervan beschuldigd de angst aan te wakkeren. Consumentenorganisatie Codacons ging zelfs zo ver mediaorganisaties aan te klagen voor het bijdragen aan paniekzaaierij.

Niet alle 'vluchtelingen' lijken echt bang te zijn voor een aardbeving. Velen volgen gewoon een oproep op Facebook om te gaan picknicken onder het motto: "Se non morimo se divertimo." (Dialect voor: Als we niet doodgaan, hebben we tenminste lol.)

De laatste grote aardbeving in de omgeving van Rome vond plaats op 6 april 2009. De stad L'Aquila werd getroffen door een beving met een kracht van 6.3. Meer dan driehonderd mensen kwamen hierbij om het leven. De aardbeving kon destijds worden gevoeld in Rome, dat op 120 kilometer afstand ligt. In de hoofdstad werd echter geen schade aangericht.