Dirigent toont geslachtsdeel aan lid jeugdorkest

De voormalige dirigent van muziekvereniging de Harmonie in het Friese Sint Nicolaasga heeft vorig jaar een poging ondernomen om zijn geslachtsdeel via de webcam aan een lid van het jeugdorkest te laten zien. Voor er daadwerkelijk wat te zien was, heeft het destijds 14-jarige meisje de verbinding verbroken.

De dirigent, een 34-jarige inwoner van Kampen, werd dinsdag door de politierechter in Leeuwarden veroordeeld tot een werkstraf van vijftig uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. De Kampenaar is sinds begin vorig jaar geen dirigent meer van de Harmonie. De man had via internet regelmatig contact met het meisje.

In eerste instantie gingen de chatgesprekken over ditjes en datjes. Gaandeweg maakte de dirigent steeds vaker seksueel getinte opmerkingen. Op een gegeven moment heeft hij het meisje voorgesteld om haar via de webcam zijn ontblote geslachtsdeel te laten zien. Het meisje klikte de Kampenaar meteen weg.

Hoewel het meisje niets heeft gezien, vindt de politierechter toch dat de dirigent een strafbaar feit heeft gepleegd. Hij heeft het meisje aangeboden zijn geslachtsdeel te laten zien en daarmee zat hij juridisch ook fout. De zaak kwam aan het rollen toen het meisje aan haar moeder vertelde wat haar was overkomen.

De moeder stapte naar de politie. Naast de werkstraf legde de rechter een voorwaardelijke celstraf op, omdat de Kampenaar naar zijn smaak weinig blijk heeft gegeven van inzicht in het foute van zijn handelen.