Homo's grotere kans overleven kanker

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat een overlevende van kanker vaker een homoseksuele man is dan hetero. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat  homo- en biseksuele vrouwen die kanker overleefd hebben, in slechtere gezondheid verkeren dan heteroseksuele vrouwen. Dit is te lezen in het blad Cancer.

Onderzoek
In totaal zijn er 122.345 mensen ondervraagd door de onderzoekers. Hiervan gaven 3690 mannen en 7252 vrouwen aan ooit kanker gehad te hebben. Van deze overlevenden gaven 1493 mannen en 918 vrouwen aan homoseksueel te zijn. 116 vrouwen antwoordden dat hun seksuele voorkeur niet op geslacht gebaseerd is.

Resultaten
De groep mannen die kanker heeft overleefd, bestond voor tweederde uit homoseksuele mannen. Gemiddeld kregen zij wel tien jaar eerder te maken met de ziekte, in vergelijking met heteroseksuele mannen. Een dergelijk verband is niet aangetoond onder de vrouwelijke populatie van het onderzoek. Wat wel bleek is dat de lesbische en biseksuele vrouwen, na het verslaan van kanker, in slechtere gezondheid verkeerden dan de heteroseksuele vrouwen.

Voorzichtig
De wetenschappers willen, ondanks de resultaten, geen harde conclusies trekken over de relatie tussen seksuele voorkeur en kanker. Het is momenteel nog onduidelijk wat de oorzaak is van de resultaten.

Mogelijke oorzaken
Ondanks dat de onderzoekers geen conclusies willen trekken, komen ze wel met een aantal mogelijke oorzaken voor de cijfers. "We weten dat HIV bepaalde types kanker kan veroorzaken en dat homoseksuele mannen een grotere kans lopen op HIV dan heteroseksuelen", merkt expert Jason Warriner op. "Een andere factor die mogelijk invloed heeft, is het Humaan Papillomavirus wat kan leiden tot anale kanker bij homoseksuelen." Uit ander onderzoek blijkt bovendien dat een andere geaardheid ook leidt tot ander gedrag. Zo is het percentage rokers onder homoseksuelen hoger dan onder de heterobevolking.

Sterker
De wetenschappers blijven benadrukken dat voorzichtigheid geboden is bij het trekken van conclusies. Het onderzoek richtte zich namelijk op de overlevenden van kanker. Een mogelijke verklaring van het aandeel homoseksuele mannen is dat zij simpelweg sterker zijn dan de heteroseksuele man. Wat het lage aantal hetero-overlevenden zou verklaren. Voordat er een definitieve conclusie getrokken kan worden, is verder onderzoek noodzakelijk.