Drie energieprojecten maken kans op megasubsidie

Drie grote Nederlandse energieprojecten maken kans op een forse Europese subsidie. Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) heeft de projecten voorgedragen bij de Europese Investeringsbank en de Europese Commissie. Het besluit over de toekenning valt volgend jaar.

Een van de drie aanvragen betreft Green Hydrogen, een project dat de afvang en opslag van CO2 moet regelen bij de nieuwe waterstoffabriek van Air Liquide in Rozenburg. De opgevangen CO2 wordt per pijpleiding naar de tweede Maasvlakte vervoerd, waar het vloeibaar wordt gemaakt.

Daarna wordt het per schip naar olievelden buiten de kust van Denemarken getransporteerd, waarin de CO2 wordt geïnjecteerd. Hiermee kan tussen 2015 en 2025 jaarlijks een halve megaton CO2 worden afgevangen en opgeslagen. Voor het project wordt een Europese subsidie van 211 miljoen euro gevraagd, naast een investering van de Nederlandse overheid van 60 tot maximaal 90 miljoen euro.

Met het tweede project, genaamd Woodspirit, kan Nederland een van de grootste producenten van biomethanol ter wereld worden. In de Eemshaven wordt een biomethanolfabriek gebouwd, die jaarlijks 516 miljoen liter biobrandstof produceert door het drogen, verkolen en vergassen van hout uit onder andere Canada en Scandinavië. Hiervoor wordt een Europese subsidie van 360 miljoen euro gevraagd.

Bij de derde aanvraag, Enino, gaat het om een Europese subsidie van 83,7 miljoen euro voor een demonstratiepark voor windmolens op zee. Energiebedrijven Eneco en NUON bouwen zeven 'innovatieve' turbines als onderdeel van het windpark met een totaal vermogen van 150 megawatt. Hiermee kunnen 170.000 huishoudens van stroom worden voorzien.

Bij het ministerie waren acht projecten ingediend voor het Europese subsidieprogramma voor innovatieve duurzame energie en projecten voor afvang en opslag van CO2. Het programma wordt gefinancierd uit de opbrengst van het Europese emissiehandelssysteem.