Bestuursleden uiten felle kritiek op Buma/Stemra

Bij auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra is de macht van de uitgevers doorgeschoten en ontbreekt het aan toezicht van buitenaf. Ook is de organisatie niet transparant genoeg, zeggen bestuursleden Henk Westbroek en Hans Kosterman woensdag in de Volkskrant.

Buma/Stemra heeft volgens Westbroek een zogenoemd binnenbestuur en een buitenbestuur. Het binnenbestuur zou uit vijf mensen bestaan die veel contact hebben met de directie en van alles op de hoogte worden gehouden. Maar alles wat zij te horen krijgen, blijft geheim. De overige bestuursleden zijn 'van vrijwel niets op de hoogte'.

Zo weet Westbroek niet wat er nou eigenlijk precies is afgesproken over het plaatsen van auteursrechtelijk beschermd materiaal op YouTube. Ook is niet bekend wat een nieuwe directeur gaat verdienen. "Vervolgens moeten we over al dat soort zaken wel een mening vormen en erover stemmen."

Westbroek spreekt in de krant van 'bestuurlijke krankzinnigheid' omdat het bestuur een mening moet vormen over zaken die geheim zijn. Kosterman en Westbroek zouden al langer hebben gepleit voor toezicht van buitenaf. Zij denken aan minstens twee personen die niet belanghebbend zijn, maar aan hun verzoek is geen gehoor gegeven.

De twee ergeren zich er ook aan dat er nog nooit een voorzitter is geleverd vanuit de zogenoemde lichte muzikanten, terwijl die het meeste geld in het laatje zouden brengen. Wat Westbroek betreft, horen uitgevers niet in het bestuur thuis.

Zij zouden hoogstens slechts een afgeleid belang hebben. Maar via Buma/Stemra wordt voor hen ondertussen wel pensioen opgebouwd. "Waarom moet ik als auteur meebetalen aan het pensioen van de uitgevers?"

"We zijn een ordinair incassobureau", stelt Westbroek. "Maar dat mag je natuurlijk niet zeggen." Volgens Kosterman is het doel ver weg komen te staan van 'waar het om gaat'. Dat doel is volgens hem geld innen voor artiesten die 'keihard in hun studiootje zitten te werken'.

Verder zou de organisatie feller in de media moeten reageren. Bijvoorbeeld toen de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie aankondigde een nieuw downloadverbod niet te handhaven. Toen zei de minister dat hij niet van plan is een bijstandsmoeder die liedjes illegaal binnenhaalt te bestraffen.

"Natuurlijk moet dat wel", zegt Westbroek. "Dat doet hij toch ook als die vrouw een pak suiker jat?" Maar ondertussen zit Buma/Stemra volgens hem een beetje niks te doen. Ook de plannen om naar een groot Amsterdams pand te verhuizen vallen bij Westbroek verkeerd. "Dat zou goed zijn voor hun imago. Ze begrijpen het echt niet. Ik heb gezegd: 'Ga in het goedkoopste, lelijkste achterafpand zitten, dat is goed voor je imago.' Maar dat is niet chique, hè."