Karzai: Klap aan terrorisme toegebracht

Met de dood van Osama bin Laden is een zware klap aan het terrorisme toegebracht. Dit heeft de Afghaanse president Hamid Karzai maandag gezegd. Dat Bin Laden in Pakistan bleek te zitten, bewijst dat de echte strijd tegen terroristen zich buiten de Afghaanse landsgrenzen afspeelt, aldus Karzai.

"Dit is een erg belangrijke dag. (...) Amerikaanse strijdkrachten hebben Osama bin Laden gedood en hem zijn gerechte straf gegeven", zei Karzai. Aan Bin Ladens handen kleefde het bloed van vele duizenden Afghaanse kinderen, jongeren en ouderen, aldus de president.

De president maakte van de gelegenheid gebruik om de internationale gemeenschap nog eens fijntjes duidelijk te maken dat zij ten onrechte zo veel militaire inzet in Afghanistan aan de dag legt. Karzai heeft vaker gezegd dat het gevaar van de Taliban en Al Qaida niet vanuit Afghanistan, maar vanuit Pakistan dreigt.

"We zeggen al jaren dat de strijd tegen het terrorisme niet moet worden gevoerd in Afghaanse dorpen en huizen, maar in de veilige toevluchtsoorden en vandaag is gebleken dat dat waar is", aldus Karzai.


President Hamid Karzai (Foto: Novum)