Boete voor 10 eetkramen op Koninginnedag

Inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben op Koninginnedag bij controles van etenswaren 77 waarschuwingen uitgedeeld en 10 boetes opgelegd. Dat heeft de VWA zondag laten weten.

De 22 inspecteurs die actief waren, hielden ongeveer 250 controles, vooral bij eetkramen 'waar duidelijk zonder kennis van zaken werd gewerkt'. Bij de 77 verkopers van etenswaren die een waarschuwing kregen, werd in de meeste gevallen het voedsel niet op de juiste temperatuur bewaard. Het moet kouder dan 7 of warmer dan 60 graden zijn. In sommige gevallen werd het eten niet goed afgeschermd.

Tien verkopers gingen zo ernstig de fout in dat ze een boete kregen van 525 tot 1050 euro. Vorig jaar werden ook tien boetes opgelegd.

De inspecteurs bezochten onder meer Amsterdam, Groningen, Eindhoven, Arnhem en Utrecht. In die laatste stad werden de minste verkopers op de vingers getikt, omdat daar volgens de VWA uitsluitend ondernemers met een vergunning op de vrijmarkt staan, die er al jaren komen.

In totaal ging onder meer 10 kilo aardappelsalade, 13 kilo kip, 15 kilo gerookte paling en honderd satéstokjes de prullenbak in 'omdat het voedsel onveilig was'. Verder moesten tweehonderd roombroodjes en vijftig Turkse pizza's terug de koeling in.

De VWA controleerde tijdens Koninginnenacht en -dag ook of er alcohol aan jongeren werd verkocht of geschonken. De regels werden over het algemeen goed nageleefd. Bij ruim 100 controles werden 2 verkopers gewaarschuwd en kregen 9 een boete. Vorig jaar werden bij 125 van de 324 inspecties overtredingen geconstateerd. De meeste verkopers kregen toen een waarschuwing, maar de VWA deelde ook 10 boetes uit.