'Stimuleer alleen aflossen van hypotheek'

Niet de rente, maar de aflossing van de hypotheek moet fiscaal aftrekbaar worden. Dit betoogt pensioenconsultant en lid van de Nederlandse Orde van Pensioendeskundigen Wout Hermans in een Volkskrant-column.

Hermans waarschuwt voor de toekomst van de hypotheekrenteaftrek: "Het wordt steeds duidelijker dat de renteaftrek op termijn onhoudbaar is. Rond dit dossier begint een Titanic-gevoel te ontstaan: door het feest van de hypotheekrenteaftrek gaan we financieel ten onder door een daling van de woningprijzen en, in verhouding, stijgende hypotheekschulden."

"Bijna de hele particuliere woningmarkt ligt aan het infuus van de belastingdienst. De teruggave is onderdeel geworden van het 'normale' gezinsuitgavenpatroon en heeft ons op termijn alleen maar te dure woningen gebracht door de opstuwende werking van de renteaftrek. En wel in die mate dat we ons belastingvoordeel allang weer kwijt zijn aan de daarbij behorende lasten van hogere koopsommen/hypotheken. We zijn in onze eigen val gelopen", zo betoogt de pensioendeskundige verder.

Hermans stelt voor om de alleen de aflossing van hypotheken een belastingvoordeel te geven: "Dan kan de woningmarkt zichzelf weer reguleren op een meer realistisch prijsniveau wat goed is voor de nieuwkomers zonder dat de huidige huizenbezitters in de knel komen. Deze veranderingen op de woningmarkt zullen geleidelijk maar gestaag moeten gaan, zodat alle betrokken partijen weten waar ze aan toe zijn. De financiering van de fiscale stimulering van de aflossing vindt plaats met dezelfde middelen als die nu gebruikt worden voor de teruggave van de hypotheekrenteaftrek, zodanig dat dit budgetneutraal verloopt voor alle betrokken partijen."


'Stimuleer alleen aflossen van hypotheek'