Voedselinspecteurs leggen 5 boetes op

Inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben op Koninginnedag bij 136 controles van etenswaren 51 schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld. Bij de hercontrole bleken 5 ondernemers of particulieren de situatie niet te hebben verbeterd. Zij kregen boetes van 525 tot 1050 euro opgelegd, meldt een VWA-woordvoerder. Vorig jaar waren het er 10.

Vooral het bewaren van voedsel op de juiste temperatuur bleek lastig. Die moet kouder dan 7 graden of warmer dan 60 graden zijn. "Dat blijft een probleem bij standhouders", zegt de woordvoerder. Daarnaast waren levensmiddelen in een aantal gevallen onvoldoende afgeschermd tegen de wind. Het gaat overigens om voorlopige cijfers, dus het kan zijn dat er nog meer waarchuwingen en boetes zijn uitgedeeld.

Vrijdagavond is ook gecontroleerd of alcohol aan jongeren werd verkocht of geschonken. De resultaten hiervan, en van de overige levensmiddelencontroles, worden zondag bekendgemaakt. Vorig jaar werden bij 125 van de 324 inspecties overtredingen geconstateerd. De meeste verkopers kregen een waarschuwing, maar de VWA deelde ook 10 boetes uit.

Bij het zogeheten risicogericht toezicht lopen controleurs over de vrijmarkt. Ze treden op als ze denken dat er iets mis is.