Uitvinder van de autocue overleden

Hubert Schlafly, een van de uitvinders van de teleprompter, beter bekend als de autocue, is vorige week in een ziekenhuis in de Verenigde Staten overleden. Hij is 91 jaar geworden.

Schlafly stond aan de basis van de teleprompter, een uitvinding die tientallen jaren lang soapacteurs, nieuwslezers en politici behoedde voor een afgang tijdens live televisie-uitzendingen. De teleprompter of autocue is een monitor waarop op leessnelheid tekst verschijnt, zodat acteurs een hulpmiddel hebben bij het onthouden van lappen tekst. "Het was een revolutie in de televisiewereld en het verhoogde de kwaliteit van live-uitzendingen", aldus Jim Dufek, hoogleraar massamedia aan de universiteit van Southeast Missouri. "Ook leken politici slimmer te zijn, omdat ze recht in de camera keken."

Schlafly werd op 14 augustus 1919 geboren in St. Louis. Hij studeerde aan de Notre Dame-universiteit en ging na zijn afstuderen aan de slag voor General Electric en het Massachusetts Institute of Technology. In 1947 begon hij bij filmbedrijf 20th Century Fox. Schlafly werd geroemd als een van meeste innovatieve personen uit de televisiewereld.


De autocue zal nooit meer hetzelfde zijn (Foto: Novum)