Afghaanse militair schiet NAVO-soldaten dood

Een Afghaanse militair heeft woensdag op het vliegveld van Kabul het vuur geopend op NAVO-soldaten en zes van hen doodgeschoten. De schutter had ruzie met de NAVO-militairen gekregen. Hij kwam zelf ook om bij het vuurgevecht. Dit heeft het Afghaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Bij soortgelijke aanvallen - waarbij de daders soms echte militairen waren en soms Taliban die zich als militair hadden vermomd - zijn sinds maart 2009 al 42 NAVO-militairen omgekomen.

Het incident voltrok zich in een gebouw op de luchthaven dat gebruikt wordt door de Afghaanse luchtmacht. De schutter was een luchtmachtpiloot. Hij kreeg het aan de stok met een groep NAVO-soldaten en opende het vuur op hen, aldus het ministerie. Volgens een woordvoerder was de 50-jarige piloot al zeker twintig jaar bij de luchtmacht.

De Taliban eist de verantwoordelijkheid voor het gebeurde op. Zij beweerden dat de aanval op de NAVO-militairen het werk was van een van hun strijders. Hij zou negen NAVO-militairen en vijf Afghaanse soldaten hebben doodgeschoten.


Afghaanse militair dood NAVO-soldaten (Foto: Novum)