Bloed dode paus wordt relikwie

Het bloed van Johannes Paulus II zal komende zondag worden gebruikt als relikwie, wanneer de voormalige paus zalig wordt verklaard. Dat heeft het Vaticaan dinsdag bekendgemaakt. Het bloed werd afgetapt in de laatste dagen van Johannes Paulus, toen hij in het ziekenhuis lag.

Bij de voormalige paus werden vier injectieflacons met bloed afgenomen. Dit bloed werd bewaard voor het geval hij nog een bloedtransfusie nodig zou hebben gehad.

Twee flacons werden aan kardinaal Stanislaw Dziwisz, de secretaris van de paus, gegeven. De twee andere flacons bleven in het bezit van het ziekenhuis. Van deze laatste twee flacons wordt er eentje in een relikwieënkastje geplaatst en zondag gepresenteerd.

Eerder dit jaar werd al bekend dat een flacon met het bloed van de dode kerkvorst na zijn zaligverklaring op 1 mei wordt bijgezet in een kerk in het Poolse Krakau. In de kerk wordt speciaal een altaar gebouwd waar de flacon wordt ingemetseld. Het idee voor de bijzetting komt van Dziwisz, die aartsbisschop van Krakau is.


Bloed dode paus wordt relikwie (Foto: Novum)