Taakstraffen om massale vechtpartij op school

Twee 16-jarige jongens zijn dinsdag veroordeeld tot taakstraffen voor hun aandeel in een massale vechtpartij op een school in Alkmaar begin dit jaar. Een jongen werd veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur, de andere jongen kreeg een taakstraf van 35 uur opgelegd, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar.

De vechtpartij vond 25 januari plaats op het schoolplein van het Clusius College. Tientallen jongeren van buiten de school hadden zich bij het Clusius verzameld omdat er geruchten waren dat een leerling van de school in elkaar zou worden geslagen vanwege zijn relatieproblemen met een meisje.

Een docent die de groep tieners op het schoolplein zag, maakte buiten foto's met een camera. Een van de twee 16-jarigen wilde de camera afpakken. Daarbij werd geduwd en gescholden. Vervolgens escaleerde de situatie volgens het OM en mishandelde de groep de leraar.

Het OM stelt dat een grote groep jongeren zich schuldig heeft gemaakt aan geweldpleging, maar alleen van de twee 16-jarigen is hun rol vast komen te staan. Tegen de 16-jarige die de camera afpakte, eiste het OM een taakstraf van 40 uur voor het duwen en uitschelden van de docent. De rechtbank ging mee met deze straf.

Tegen de andere 16-jarige werd een taakstraf van 60 uur geëist voor het schoppen naar de leraar, maar de rechtbank veroordeelde hem tot een taakstraf van 35 uur. Beide jongens moeten ook de schade van de docent vergoeden.