Brand Drenthe geblust

De brand in het Drentse natuurgebied Fochteloërveen is geblust. De brand in de buurt van Bovensmilde brak maandag rond 07.00 uur uit en was dinsdag rond 06.00 uur geblust. Er zijn geen brandweermensen of blusauto's meer in het gebied, zegt een brandweerwoordvoerder.

De situatie wordt dinsdag nog vanuit de lucht in de gaten gehouden. "Er kan altijd nog ergens onder de grond een brand woeden die zich opeens uitbreidt", legt de brandweerwoordvoerder uit. Vanaf 09.00 uur wordt de situatie met een helikopter vanuit de lucht bekeken.

Maandag stopten de blushelikopters om 21.00 uur vanwege het invallen van de nacht. De grootste brandhaarden waren toen al bestreden. Het nablussen gebeurde vanaf dat moment met kleine ploegen op de grond.

"In de nacht moet je voorzichtig zijn omdat het vuur je kan omsingelen zonder dat je het in de gaten hebt", legt de woordvoerder uit. Ook bestaat het risico dat brandweermannen wegzakken in het veen of struikelen door greppeltjes.

Met 26 brandweermannen zijn in de loop van de nacht de laatste brandhaarden geblust. Door de brand is ongeveer 1 vierkante kilometer van het natuurgebied in as opgegaan. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur zich uitbreidde naar een bosgebied en bebouwing.