Iran opnieuw getroffen door cyberaanval

Iran is opnieuw getroffen door een cyberaanval in de vorm van een computervirus. Dat heeft het Iraanse leger maandag bekendgemaakt. Volgens het leger maakt het virus, dat de naam 'Stars' kreeg, onderdeel uit van een campagne om het betwiste atoomprogramma van het land te ondermijnen.

Volgens Gholam Reza Jalali, het hoofd van het legeronderdeel dat sabotage bestrijdt, hebben deskundigen het virus onderschept. "Het Stars-virus is bij het laboratorium binnengekomen, maar wordt nog onderzocht. Er kunnen nog geen definitieve conclusies worden getrokken." Wat voor apparatuur of fabrieken doelwit van het virus zijn werd niet bekendgemaakt.

Het Stars-virus is al het tweede computervirus in acht maanden dat Iran op de korrel neemt. Eind vorig jaar viel de Stuxnet-worm kerncentrales en andere fabrieken in het land aan. Of Stuxnet schade heeft aangericht is nog steeds niet duidelijk. Wel heeft Iran toegegeven dat er enkele centrifuges, die gebruikt worden voor de verrijking van uranium, moesten worden stilgelegd.