Israël vreest voor aanslag Hezbollah

Israël heeft concrete informatie over een op handen zijnde aanslag van Hezbollah tegen Israëlische toeristen in het buitenland. Dat hebben zegslieden binnen het Israëlische ministerie van Defensie vrijdag gezegd.

Er werden geen details bekendgemaakt, maar Israëliërs in het buitenland kregen het advies voorzorgsmaatregelen te nemen. Tienduizenden Israëliërs zijn op dit moment op vakantie in het buitenland. Zij vieren daar Pesach.

Volgens de zegslieden wil Hezbollah, dat wordt gesteund door Iran, wraak nemen voor de moord op een Hezbollah-leider in Damascus in 2008. Aangenomen wordt dat Israël achter de aanslag zit.

In juli 1994 vielen bij een aanslag op een joods cultureel centrum in Buenos Aires 85 doden en 200 gewonden. Twee jaar daarvoor was de Israëlische ambassade in Buenos Aires al verwoest door een bom. Bij die aanslag vielen 29 doden. Argentinië, Israël en de Verenigde Staten gaven Iran de schuld van de aanslagen, die zouden zijn uitgevoerd door de door Iran gesteunde Hezbollah. Iran heeft altijd ontkend dat het iets met de aanslagen te maken had.