Ombudsman onderzoekt fotograferen supporters

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer onderzoekt of de politie het recht heeft om alle voetbalsupporters bij een wedstrijd op de foto te zetten. Ook wil hij weten in welke systemen deze foto's worden opgeslagen.

Bij de wedstrijd Feyenoord-AZ, die 2 april in Rotterdam werd gespeeld, werden alle supporters gefotografeerd. Supportersverenigingen hebben Brenninkmeijer laten weten dat voetbal op deze manier niet leuk meer is. De goeden zouden onder de kwaden lijden.

Eerder deze maand concludeerde Brenninkmeijer in een soortgelijke zaak dat de politie onvoldoende respect had voor het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Het ging om een voorval in oktober 2009.

Toen werden alle bezoekers van een café in Amsterdam gefouilleerd. Ook moesten ze zich identificeren. In het café waren veel Ajax-supporters aanwezig en de politie had informatie dat er een vechtpartij met Feyenoord-aanhangers ophanden was.

De politie gebruikte daarvoor de Wet wapens en munitie en de Wet op de identificatieplicht. Volgens Brenninkmeijer zijn de wetten bij de actie voor een ander doel gebruikt dan waar ze voor bedoeld zijn. De politie was volgens hem alleen maar uit op het verzamelen van persoonsgegevens.

De ombudsman adviseerde de politie de verzamelde gegevens te verwijderen. Hij heeft nu de politiekorpsen in Rotterdam en Amsterdam en het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme om een reactie gevraagd. Hij verwacht aan het begin van de zomer met een analyse te komen.