Inspectie luidt noodklok over lage examencijfers

De Inspectie van het Onderwijs slaat alarm over de steeds lagere eindexamencijfers in het voortgezet onderwijs. De afgelopen jaren gingen vooral in het vmbo de cijfers voor de vakken wiskunde, Nederlands en Engels omlaag. Dat schrijft de inspectie in het woensdag verschenen Onderwijsverslag over het schooljaar 2009-2010.

Ook de uitstroom naar het volwassenenonderwijs baart de inspectie zorgen. Steeds meer havo- en vwo-leerlingen halen via deze manier hun diploma, maar wel met aanzienlijk lagere cijfers dan leerlingen in het gewone voortgezet onderwijs. Dat kan gevolgen hebben voor hun vervolgopleiding.

De inspectie hamert erop dat scholen meer verantwoordelijkheid moeten nemen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en te waarborgen. Er gaan nog te veel dingen mis. Zo staan er steeds vaker onbevoegde leraren voor de klas en spelen leraren onvoldoende in op het niveauverschil van leerlingen.

"Het onderwijs moet ambitieuzer", zegt inspecteur-generaal Annette Roeters. "Besturen moeten dat zien als hun opdracht. Dat geldt overigens niet alleen voor het voortgezet onderwijs, maar voor alle scholen. Alle leerlingen verdienen onderwijs van goede kwaliteit, dat hen voorbereidt op een vervolgopleiding en hun rol in de samenleving."

Dinsdag werd al bekend dat steeds minder leerlingen hun havo- of vwo-examen halen. Volgens de NOS komt de daling voornamelijk doordat leerlingen tegenwoordig eerder kiezen voor het havo of het vwo, terwijl zij in de afgelopen jaren niet slimmer zijn geworden.

De inspectie heeft scholen ook laten weten dat ze strenger gaat controleren of hun medewerkers een verklaring omtrent het gedrag hebben aangevraagd. Dat schrijft het Nederlands Dagblad woensdag. Vaak kunnen scholen dat niet aantonen. Ze hebben tot het einde van het jaar de tijd om orde op zaken te stellen.

Voordat ze aan de slag kunnen op scholen, moeten leerkrachten, onderwijsondersteunend personeel, maar ook overblijfmoeders over zo'n verklaring beschikken. Ze kunnen die krijgen als ze geen recente strafbare feiten op hun naam hebben. Voor zedenzaken kijkt justitie echter twintig jaar terug.

De Algemene Onderwijsbond ziet in het rapport bevestigd dat het onderwijs lijdt onder het lerarentekort. Voorzitter Walter Dresscher noemt het 'treurig' dat nog steeds wordt opgeroepen het tekort te bestrijden, terwijl plannen om dit te doen 'worden ondermijnd door bezuinigingen'.

Hij doelt onder meer op het besluit om de salarissen in het onderwijs niet te verhogen. "Zo los je de problemen nooit op. Het onderwijs is niet aantrekkelijk voor studiekiezers als het vooruitzicht een hoge werkdruk en een bescheiden salaris is."

De werkgeversorganisatie voor het middelbaar onderwijs, de VO-raad, stelt in een verklaring echter dat de daling van het gemiddelde eindexamencijfer in het havo en het vwo vooral komt door de grotere toestroom. De suggestie dat dit door een dalende kwaliteit komt zou 'kortzichtig' zijn. Een verklaring voor de lagere cijfers op het vmbo wordt niet gegeven.

Submitter:  Bron: Novum