NS ontfermt zich over geëlektrocuteerde ooievaar

De NS trekt 1000 euro uit voor de verzorging van de ooievaar die zondag voor een grote stroomstoring rond Zwolle zorgde. Het dier, inmiddels getooid met de naam Fikkie, had net een nest op een transformatorstation in Zwartsluis gebouwd toen het werd aangevallen door soortgenoten die het nest wilden inpikken.

Fikkie tuimelde naar beneden en veroorzaakte zo een grote stroomstoring. Zestigduizend huishoudens in Hoogeveen, Kampen en Zwolle kwamen een half uur zonder stroom te zitten, maar ook de intercity's in het noorden van het land liepen vertraging op.

Voor de reizigers heel vervelend. "Maar toen de klanten hoorden wat de oorzaak van de vertraging was, ontstond er vooral bezorgdheid om het welzijn van het dier", zegt projectcoördinator bij de NS Guus van de Wetering.

De gewonde vogel is opgevangen door ooievaarsbuitenstation De Lokkerij in De Wijk. De NS betaalt de komende twee jaar 500 euro per jaar voor de revalidatie en verwennerij van Fikkie. Om de adoptie kracht bij te zetten heeft Van de Wetering de ooievaar dinsdag symbolisch een hapje gegeven.