'Verbied demoniseren ex-directeur Hofnarretje'

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet advocaat Richard Korver verbieden de oud-directeur van kinderdagverblijf Het Hofnarretje Albert Drent nog langer te 'demoniseren'. Dat laat Drent via zijn woordvoerder weten. Drent zou vrezen voor zijn veiligheid en regelmatig dreigmails ontvangen.

Korver kondigde vrijdag aan namens een aantal ouders van kinderen die zijn misbruikt in de Amsterdamse zedenzaak aangifte te doen tegen Drent. "Zij hebben het vermoeden dat hij wist van het misbruik op Het Hofnarretje of dat ten minste had moeten weten", zei Korver vrijdag tegen AT5. De ouders zouden het onbegrijpelijk vinden dat de directeur niet door justitie wordt vervolgd.

Korver probeert ook namens een aantal andere ouders een schadevergoeding van Drent te krijgen. De commissie-Gunning, die de zedenzaak en de kinderopvangbranche onderzocht, concludeert in haar rapport dat Drent signalen dat Robert Mikelsons op Het Hofnarretje kinderen misbruikte onvoldoende serieus heeft genomen.

Meldingen over kindermisbruik zouden daar zijn afgewikkeld volgens eigen regels, die minder strikt waren dan de bestaande protocollen. Zo werd bij vermoedens van misbruik het Meldpunt Kindermishandeling niet in kennis gesteld. Drent stapte na eerdere kritiek op als directeur. Hij is nog wel eigenaar van Het Hofnarretje, dat diverse vestigingen heeft.

De oproep aan de minister is ongebruikelijk. Als er sprake zou zijn van smaad of laster, is het gebruikelijker om via de rechter iemand het zwijgen op te leggen.

Drent wil met zijn stap laten zien wat hij vindt, zegt zijn woordvoerder. "Hij overweegt nog niet naar de rechter te stappen. Dat ligt ook aan de reactie van Korver."

Korver wijst erop dat hij alleen heeft gezegd dat hij het vermoeden heeft dat Drent wist of had moeten weten wat er in zijn kinderdagverblijf speelde. "Dat is dus een ernstige aantijging en ik vind dat je dat moet uitzoeken." Voor Opstelten ziet Korver dan ook geen enkele reden om in te grijpen.


'Verbied demoniseren ex-directeur Hofnarretje' (Foto: Novum)