EU-noodhulp speerpunt Finse verkiezingen

De nationalistische Finse partij die tegen Europese noodhulp is, krijgt zondag bij de parlementsverkiezingen vermoedelijk veel stemmen. Of de partij Echte Finnen in de nieuwe regering komt is echter nog maar de vraag, blijkt uit peilingen.

De oppositiepartij is tegen immigratie en tegen noodhulp aan de 'verspillers' van Europa. Portugal, Ierland en Griekenland maakten de afgelopen tijd gebruik van gelden uit het Europese noodfonds.

Sinds de laatste verkiezingen is de steun aan de partij verviervoudigd en Echte Finnen zou wel eens bij de grootste vier kunnen eindigen. De populariteit van de partij heeft dan ook de zorgen in de eurozonelanden doen toenemen of er nog wel gerekend kan worden op Finse steun voor het fonds. Noodhulp moet door elk van de zeventien landen met de euro goedgekeurd worden.

De partij krijgt waarschijnlijk echter niet voldoende stemmen om in de nieuwe regering plaats te nemen. De huidige regering - een coalitie van vier partijen - is voorstander van de noodgelden. "De grotere partijen hebben geen reden om Echte Finnen uit te nodigen voor gesprekken als ze een coalitie zonder die partij kunnen vormen", zegt Olavi Borg, emeritus professor politicologie.

Partijleider Timo Soini denkt dat zijn partij groot genoeg is om in de nieuwe regering plaats te nemen, maar realiseert zich ook dat het standpunt over Europese noodhulp problematisch is. "Maar alles is mogelijk. Als we het eens kunnen worden over een program, wie weet?", zei Soini.

In een laatste poging stemmers te bewegen op een partij te stemmen die noodhulp steunt benadrukten industrieorganisaties dat ook het kleine, van export afhankelijke land bedreigd wordt als de financiële crisis zich verder uitbreidt.