Nederland ziet rol van IMF groeien

De positie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als internationaal overlegorgaan voor de economie is versterkt. Dat concludeerde staatssecretaris van Financiën Frans Weekers zaterdag (plaatselijke tijd) na de voorjaarsvergadering van het IMF.

Volgens Weekers groeit de wil om het IMF de centrale rol over te laten nemen die de G20 nu speelt bij het oplossen van problemen in de wereldeconomie. "De conclusies daarover gingen verder dan in het verleden", aldus de staatssecretaris."Er was nu ook steun van andere G20-landen zoals Frankrijk. Zij waren glashelder over het belang van een fusie van de G20 en het IMF, op het gebied van economische kwesties."

Volgens Weekers mist de G20 de democratische basis van het IMF, waar de meeste landen met een bestuurszetel ook een groep andere landen vertegenwoordigen. President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank, die ook aan de IMF-bijeenkomsten deelnam, sloot zich hierbij aan. "Er moet natuurlijk wat gebeuren", stelde hij. "De gelegitimeerde instituten als het IMF moeten niet ondermijnd worden door andere verbanden, die over dezelfde zaken beslissingen gaan nemen."

Voor Nederland is een grotere rol van het IMF van belang omdat het binnen die organisatie een grotere rol speelt dan in de G20. Nederland is officieel geen lid van die club van meest invloedrijke economieën, maar mag soms wel aanschuiven bij conferenties. Bij het IMF neemt Nederland een bestuurszetel in. Die staat wel onder druk omdat Europa plaatsen moet afstaan aan opkomende economieën, maar via samenwerking met kleine landen als België denkt Nederland belangrijke invloed te kunnen houden binnen het IMF.