Winkelcentrum Alphen dinsdag weer open

Winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn gaat dinsdag om 10.00 uur weer open. Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn en wethouder Tseard Hoekstra brengen dinsdagochtend een bezoek aan de winkeliers. Niet alle winkels gaan al open.

Bij de schietpartij in het winkelcentrum schoot Tristan van der V. zaterdag zes mensen dood waarna hij zichzelf door het hoofd schoot. Zeventien mensen raakten gewond. Op dit moment liggen er nog negen personen in vier verschillende ziekenhuizen. De situatie van één gewonde is nog instabiel. Maandag werden drie mensen ontslagen uit het ziekenhuis.

In de gemeenteraadsvergadering is maandag een minuut stilte in acht genomen. Eenhoorn zei dat het spijtig was dat lichamen van de overleden slachtoffers zo lang moesten blijven liggen.

Hij betreurde ook dat het lang duurde voordat de identiteit van sommige van de zes slachtoffers bekend werd. Dat moest vanwege de richtlijnen, maar daardoor werd de onzekerheid bij betrokkenen groot, zei hij. Volgens de burgemeester is het gebruik van sociale media erg behulpzaam geweest.

De gemeente biedt getroffen families zo nodig ondersteuning aan en is desgewenst ook aanwezig bij begrafenissen. "We willen zo dicht mogelijk bij de families staan en zo dicht mogelijk bij andere getroffenen en inwoners", aldus Eenhoorn.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag liet maandag weten dat het onderzoek naar de wapenvergunning van Van der V. door de rijksrecherche inmiddels is begonnen. Het onderzoek zal 'voortvarend' worden uitgevoerd. Via de gemeente werd bekend dat Van der V. de drie wapens waarmee hij het bloedbad aanrichtte legaal had aangeschaft.