Interpol: Tijd voor internationaal biometrisch paspoort

Als het aan secretaris generaal Ronald K. Noble van Interpol ligt, dan komt er zo snel mogelijk een biometrisch paspoort dat voor ieder land gelijk is. Dat zou nodig zijn om reizigers en migranten makkelijker te kunnen volgen en identificeren.

Het paspoort, het zogenaamde e-ID, moet voldoen aan internationale standaarden. De biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken en DNA, worden in een centrale database opgeslagen. Bij iedere internationale reisbeweging die iemand maakt, zullen zijn gegevens vergeleken worden met deze database.

De secretaris generaal zelf denkt dat burgers hier graag aan meewerken. "De overgrote meerderheid van de migranten zijn gezagsgetrouwe burgers die graag hun identiteit gecontroleerd zien worden in meer dan één land door gebruik te maken van hetzelfde identiteitsdocument". Hij denkt dat het veel voordelen biedt, daarover zegt hij: "Zowel de werkmigranten als de landen zelf zouden hiervan profiteren omdat de efficiëntie en de beveiliging op nationaal en wereldwijd niveau zou toenemen en de corruptie zou afnemen." Bovendien zou het leiden tot 'een grotere economische ontwikkeling en welvaart' voor deelnemende landen.

Momenteel gaan per jaar 500 miljoen reizigers langs de controles van Interpol. "Het zou een natuurlijke uitbreiding zijn om lidstaten te assisteren bij het bepalen of de dragers van een wereldwijd controleerbare identiteitskaart in het bezit zijn van een geldig document of internationaal gezocht worden om gearresteerd te worden via Interpol op het moment dat zij in een land willen wonen of werken", zei Noble tijdens zijn speech op de internationale ID World conferentie in Abu Dhabi.