'Banenverlies bij defensie nog groter dan gedacht'

Bij defensie verdwijnen nog meer banen dan aanvankelijk gedacht. Er worden 12.300 arbeidsplaatsen geschrapt, waarvan 6000 via gedwongen ontslagen. Dat meldt de NOS op basis van vertrouwelijke gegevens die vrijdag in het kabinet worden besproken en daarna officieel bekend worden gemaakt. Het ministerie wil er nu niets over kwijt.

Bij de geschrapte banen zijn 2300 openstaande vacatures die niet meer worden vervuld. De overige 4000 banen verdwijnen door natuurlijk verloop. Voor het defensiepersoneel dat blijft worden de arbeidsvoorwaarden versoberd.

Woensdag lekte al uit dat er duizenden banen zouden verdwijnen, maar het ging toen om naar schatting 10.000 banen. Ook werd al bekend dat de krijgsmacht het voortaan zonder tanks en Cougar-helikopters moet doen en dat vier mijnenjagers worden geschrapt.

Verder worden de bouwers van de genie wegbezuinigd, wordt de luchtverdediging gehalveerd, wordt een deel van de artillerie geschrapt en wordt minder bijgedragen aan een Duits-Nederlands korps.

Op 1 juli moet een vastgoedplan bekend worden gemaakt. Dan wordt duidelijk welke kazernes en bases worden gesloten en krijgen de militairen pas zekerheid. Wel is volgens de NOS al zeker dat het mes wordt gezet in hogere rangen. Veel kolonels en generaals worden ontslagen, omdat de toplaag van de organisatie van de krijgsmacht nu te groot is.