Zware aardbeving Japan

Iets na 16.30 uur Nederlandse tijd heeft zich aan de oostkust van Japan opnieuw een zware aardbeving voorgedaan. De beving heeft een voorlopige kracht van 7.4.

De zware aardbeving van 11 maart met een kracht van 9.0 was ongeveer op dezelfde plaats. Bij naschokken die zwaarder zijn dan 6.0 werd steeds een tsunamiwaarschuwing afgegeven. Dat is nu ook gebeurd. Er zijn nog geen berichten over schade of slachtoffers. Zodra het nieuws bekend werd, kelderden de cijfers van de Dow Jones direct.

De laatste twee dagen was het juist weer rustiger aan het worden qua naschokken bij Japan.

Update 17.09 uur
Uit de eerste meldingen blijkt dat gebouwen in Tokio, 330 kilometer ten zuidwesten van de aardbeving, een minuut lang stonden te trillen. Er is voor de prefectuur Myiagi een tsunamiwaarschuwing uitgegeven voor 2 meter. De kracht van de beving is bijgesteld naar 7.1 en er worden nog geen nieuwe problemen gemeld rond de kerncentrale Fukushima Daiichi. Men blijft de situatie daar scherp in de gaten houden.

Update 19.49 uur
Persbureau Reuters meldt dat er in ieder geval zeven mensen gewond zijn geraakt, waarvan twee ernstig. De tsunamiwaarschuwing bleek loos alarm te zijn en deze werd al snel weer ingetrokken. Grote delen van het noorden van Japan zitten sinds de beving zonder stroom, het is nog niet bekend hoe lang dit zal duren.

De werknemers van Tepco die proberen de controle te krijgen over de beschadigde kerncentrale Fukushima Daiichi werden geëvacueerd, maar zijn inmiddels weer hard aan het werk bij reactor nummer 1.